Syndroom van Down

Basis-motorische vaardigheden:

de ontwikkeling van houding en bewegen bij kinderen met het syndroom van Down.

Kinderfysiotherapie bij kinderen met Downsyndroom

Kinderen bewegen veel in de eerste levensjaren en oefenen zo hun basis-motorische vaardigheden. Bij kinderen met het Downsyndroom verlopen deze anders en vaak ook langzamer. De kinderen hebben bovendien problemen in de cognitie en soms ook moeilijkheden met hun hart, schildklier, keel-neus en oren, hun ogen.
De kinderen worden in de stad Groningen medisch nauwkeurig gevolgd door het Downteam in het Martini Ziekenhuis.

0-3 jaar

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de ontwikkeling van houding en bewegen ( de basis-motorische vaardigheden) van kinderen met syndroom van Down anders verloopt dan bij kinderen zonder het syndroom.
Dit komt omdat de spierspanning verlaagd is. Dit betekent dat het kind moeite heeft een houding te bewaren en te controleren op het moment dat het kind gaat bewegen. Het leidt ertoe dat het kind anders gaat rollen, kruipen, zitten, staan en lopen. De volgorde waarin dit gebeurt verschilt. Bovendien worden de ontwikkelingsstappen vaker vertraagd doorlopen.
Het is belangrijk de houdingen zo te oefenen, dat het kind daar in het alledaagse leven profijt van heeft. Dit betekent dat de stappen in kwaliteit zo goed mogelijk dienen te zijn: deze vormen de basis waarop het kind later nog veel zal gaan leren!

De fijne motoriek wordt ongunstig beinvloed door de moeilijk te handhaven houding: wanneer het kind nog niet zonder gebruik van handen zichzelf rechtop kan laten zitten, kan het kind in die houding niet spelen met blokjes, ringen etc. Het zelf kunnen eten, meehelpen met aan- en uitkleden, wassen, je veters strikken: het zijn allemaal dagelijks terugkerende handelingen die het kind toch gewoon zelf wil leren doen! Het oefenen van het bewaren van de meest goede houding hierin is dan ook van wezenlijk belang.

De kinderfysiotherapeut begeleidt kind en ouders bij het oefenen van de basis-motorische vaardigheden. Voor kinderen van 0-3 jaar gebeurt dat aan huis. Een kind laat in zijn/ haar vertrouwde omgeving meer zien. Spelenderwijs oefenen en veel herhaling maakt het voor het kind makkelijker om te leren.

Er wordt door de kinderfysiotherapeuten van www.kinderfysiotherapiegroningen.nl samengewerkt met logopedisten en ergotherapeuten: Eerstelijns Kindertherapie Groningen. (www.ekgroningen.nl).

Op deze website kunt u informatie vinden over met wie, hoe en wanneer de gezamenlijke kindertherapeuten werken om uw kind en u de beste begeleiding te geven.

Voor een afspraak kunt u contact met ons opnemen

Wellicht heeft u een verwijzing gekregen van uw kinderarts of huisarts. Voor onderzoek en behandeling is een verwijzing niet noodzakelijk.