Wat is een voorkeurshouding

De schedel van uw baby is tijdens de eerste levensmaanden van nature zacht.

Slaap- en speelhoudingen kunnen invloed uitoefenen op de vorm van het hoofdje. Het is daarom wenselijk dat uw baby in afwisselende houdingen slaapt en speelt. Daarmee voorkomt u dat uw baby een ‘voorkeurshouding’ ontwikkelt. Met voorkeurshouding wordt bedoeld dat de baby het hoofd bijna altijd naar één kant gedraaid houdt, meestal naar rechts. Niet alleen als hij slaapt, maar vaak ook als hij wakker is.

Een sterke voorkeurshouding kan ertoe leiden dat het hoofdje aan één kant een afplatting krijgt en daardoor scheefgroeit. Als gevolg van zo’n afplatting kan het hele lichaam te veel in dezelfde houding gaan liggen. Dat kan de ontwikkeling van uw kind nadelig beïnvloeden. Een voorkeurshouding kan soms ook leiden tot een afplatting van het achterhoofd.

Voeden

Wanneer u borstvoeding geeft, wisselt u al automatisch de houding van uw kind. Indien u flesvoeding geeft, neem dan de baby afwisselend op de linker- of rechterarm. Verder kunt u uw baby eens op uw bovenbenen leggen.

Verzorgen

Op de commode kunt u afwisselen in houding bij het verschonen en aankleden. Uw baby kunt u dwars op het aankleedkussen leggen of, als de commode hiervoor geschikt is, recht voor u.

Ook kunt u de baby na iedere verschoning een paar minuten op de buik leggen. In die houding kan hij oefenen om zijn hoofd op te tillen.

Slapen

Voor het slapen gelden de volgende adviezen:
0-2 weken na de uitgerekende datum: op de zij slapen. Na iedere voeding kunt u uw kind afwisselend op de linker- en rechterzij leggen. Als hij steeds op de rug rolt, mag u een opgerold handdoekje als steun tegen de rug leggen

Vanaf 2 weken: op de rug slapen. Uw kind mag nu niet meer op de zij slapen, omdat vanaf 2 weken de kans toeneemt dat een baby terecht komt op de buik. Slapen op de rug is veiliger. Slapen in zij- of buikligging verhoogt de kans op wiegendood. Het is belangrijk dat het hoofdje ook nu afwisselend naar links en rechts gedraaid ligt. Draait de baby steeds naar één kant probeer dan het hoofdje tijdens de slaap eens naar de andere kant te draaien. Sommige kinderen zijn sterk op het licht gericht en draaien daardoor steeds naar één kant. Wanneer u dit merkt, legt u de baby dan andersom in bed of zet het bedje anders neer.

Dragen

Belangrijk is dat u de manier van dragen afwisselt. U kunt het kind op de linker- of rechterarm dragen of met de rug tegen uw borst, of met zijn buik op uw onderarm. Als u uw kind in een buikdrager draagt, adviseren wij een afwisselende houding van het hoofdje. Steun het hoofdje van uw kind als u voorover bukt.

TIP Wissel bij het dragen de houding van uw kindje bv. met zijn buik op uw onderarm.

Spelen

Laat uw kind minimaal 3 keer per dag in buikligging spelen, in de eerste weken een minuut of vijf en geleidelijk opbouwend naar een half uur op de leeftijd van 3 maanden. Zorg dat zijn armen naar voren gericht zijn voor een goede speelhouding. Zo kan hij beter zijn hoofd optillen en naar beide kanten kijken. Lukt dit niet goed, druk dan met uw hand licht op zijn billen. Een opgerold handdoekje maakt het optillen van het hoofd gemakkelijker.

Zorg voor voldoende toezicht

Box: De box is een ideale speelplek. Stimuleer uw kind in de box naar beide kanten te bewegen en te kijken. Vermijd te strakke kleding, zodat uw kind soepel kan bewegen. Een speelgoedmobiel kunt u het beste ophangen iets voor en boven de baby, ongeveer boven de navel. Uw baby hoeft dan niet achterover of schuin te kijken. Kies een aantal keren per dag voor korte speelmomenten. Wissel in de box rug-, buik- en zijligging af.
Wipstoeltje: Dit is een geschikt ‘speelstoeltje’ vanwege de zachte onderlaag en voldoende bewegingsruimte.

TIP Een opgerold handdoekje maakt het optillen van het hoofd gemakkelijker.

Vervoer

Auto: Een autostoeltje (bijv. maxi-cosi®) is een goed stoeltje om uw baby in de auto te vervoeren. Bij kleine baby’s kan eventueel een stoelverkleiner gebruikt worden om het hoofdje goed te ondersteunen. Langdurig in een autostoeltje zitten raden we af. Daarvoor biedt dit stoeltje te weinig bewegingsvrijheid. Een reiswieg van de kinderwagen is niet veilig voor vervoer in de auto.

Wandelen

Liggend in een kinderwagen met goede vering is het beste. Eventueel kan ook daarbij het kind op de buik of zij worden gelegd.

Vragen?

Mocht uw kind ondanks de hier gegeven adviezen een voorkeurshouding ontwikkelen en/of een afplatting van het hoofd, meld dit dan altijd bij het consultatiebureau. Bij het voortduren van de voorkeurshouding en/of afplatting van het hoofd, zal de consultatiebureau-arts u verwijzen naar de kinderfysiotherapeut. De kinderfysiotherapeut doet bij u thuis onderzoek, waaronder tevens een meting van het hoofd. Deze meting geeft aan in welke mate er een afplatting van het hoofd bestaat. De uitkomsten van onderzoek en hoofdmeting worden met u besproken, waarna een behandelplan wordt opgesteld. U kunt ons ook rechtstreeks raadplegen.