Incontinentieklachten en zindelijkheidsproblematiek

Kinderen die problemen hebben met plassen en/of poepen kunnen hiervoor worden behandeld. Ook buikpijn bij kinderen kan een klacht zijn, waarbij problemen met de ontlasting een rol kunnen spelen. Omdat het hier kinderen betreft, is het belangrijk dat ze door een kinderbekken - fysiotherapeut behandeld worden.

Alice van Ulsen – Rust is een gediplomeerd kinderbekken - fysiotherapeut.
Zij behandelt kinderen die door huisarts of schoolarts verwezen worden en werkt samen met medisch specialisten van het UMCG.

Welke kinderen vinden zoal hun weg naar Pelvicum:

Kinderen, waarbij geen verdere lichamelijke bijzonderheden zijn, maar die toch een van de volgende problemen hebben

  • Natte plekken in het ondergoed
  • In de broek plassen overdag
  • Heel vaak of weinig plassen [normaal 5-7 maal]
  • Net te laat bij de w.c. zijn
  • Bedplassen
  • Moeizame ontlasting, verstopping
  • Buikpijn
  • Ontlasting vegen in de broek
  • Pijnlijke ontlasting
  • Regelmatige blaasontsteking

Kinderen na operaties in het bekkengebied

Het betreft hier kinderen met aangeboren afwijkingen zoals kinderen met een Hirschsprung of anusatresie. Deze kinderen worden altijd in overleg met de medisch specialist behandeld. De kinderbekken - fysiotherapeut probeert, samen met het kind, een optimaal gevoel en gebruik van de bekkenbodem spieren te verkrijgen. Deze kinderen hebben vaak moeite om hun bekkenbodemspieren op de juiste manier aan te spannen en te gebruiken. Maar tevens is er aandacht voor zaken als buikpijn, ademhaling en houding.

Kinderen met ADHD

Deze kinderen kunnen zo opgaan in hun spel dat ze de plas- of poepprikkel niet opmerken. Ze hebben natte plekken en/of remsporen in hun ondergoed. De aandrang wordt niet opgemerkt. Daarbij hebben deze kinderen al vaak moeite om rustig naar het toilet te gaan. Ze vinden het al moeilijk om stil te zitten, rustig uitplassen is er niet bij. Geen wonder dat ernaast de bekende eigenschappen van ADHD zoals: impulsiviteit; snel afgeleid zijn; met een half oor luisteren etc. ook vaak problemen zijn m.b.t. de bekkenbodem (het goed zindelijk zijn).

Kinderen met: PDD-NOS

Deze kinderen hebben hun eigen specifieke problemen o.a. op het gebied van de sociale interacties, motorische ontwikkeling, over- of ondergevoeligheid voor prikkels (zintuiglijke verwerking), slaapstoornissen etc. De reacties van deze kinderen hebben de neiging te verschillen, afhankelijk van het moment van de dag, het niveau van de spanning of de eisen die aan het kind worden gesteld. Wanneer de verwerking van de zintuigelijke prikkels niet in orde is, kunnen er problemen ontstaan met het zindelijk worden.

Kinderen met Slappe banden

Kinderen met “slappe banden” zijn niet alleen erg “lenig” in de gewrichten, maar daarnaast ook “slap” in hun bekkenbodemspieren.
Ze zullen de neiging hebben om vaak naar het toilet te gaan, want ze zijn bang om urine te verliezen omdat ze de aandrang niet goed voelen. Deze kinderen kunnen nat worden na: springen, lachen, hoesten, niezen etc.

Kinderen die “Teenlopers” worden genoemd

De spieren zijn te veel aangespannen. Het betreft niet alleen de been-, bil-, en buikspieren, maar ook de bekkenbodemspieren.
Hierdoor vindt het uitplassen/poepen niet op de juiste manier plaats, met als mogelijk gevolg blaasontsteking of obstipatie.